Connect with us

Lajme

Lloga: Zero qytetarë të paevidentuar, vendi i parë në Evropë dhe i dyti në botë, që zgjidhim problemin e personave të paevidentuar

Published

on

Është nder dhe kënaqësi e veçantë për mua që t’i drejtohem kësaj punëtorie kushtuar zbatimit të ndryshimeve dhe plotësimeve të miratuara në Ligjin për evidencën amë.

Jam veçanërisht i kënaqur që më 21 qershor 2023 Kuvendi miratoi Ligjin për ndryshimin dhe plotësimin e Ligjit për evidencën amë, i cili është edhe temë e punëtorisë së sotme.

Që nga marrja e detyrës si Ministër i Drejtësisë, angazhimet e mia në lidhje me konceptin e regjistrimit civil janë në drejtim të gjetjes së mekanizmave të duhur ligjorë që në praktikë do të kontribuojnë në përmbushjen e objektivit të vendosur, që është përmirësimi i jetës së qytetarëve, avancimi i të drejtave dhe lirive të qytetarëve dhe forcimi i vlerave evropiane në shoqërinë tonë.

Falë mbështetjes së OSBE-së dhe UNHCR-së në Maqedoninë e Veriut, puna e grupit punues të përbërë nga përfaqësues të Komisionit për Sistemin Politik dhe Marrëdhëniet ndërmjet Komuniteteve, ministrive kompetente dhe organizatave ndërkombëtare rezultoi në përmirësimin e kornizës ligjore në drejtim të zgjidhjes së situatës shumë dekadëshe me identifikimin e një numër të madh personash (rreth 700 persona) që nuk janë të regjistruar në regjistrin e të lindurve dhe që nuk kanë dokument identifikimi.

Me këtë ligj ne përmbushim edhe detyrimet e marra ndërkombëtarisht për regjistrimin civil dhe lëshimin e dokumenteve të rregulluara nga:

– Konventa për të Drejtat e Fëmijëve,

– Deklarata e Zagrebit për Qasjen në Dokumentacionin Civil dhe Regjistrimin në Evropën Juglindore në 2011 dhe

– Konventa për Reduktimin e Pashtetësisë, e miratuar nga Organizata e Kombeve të Bashkuara në Nju Jork, e ratifikuar në vitin 2019.

Gjithashtu, në pajtim me Konventën për të Drejtat e Fëmijëve, ky ligj garanton të drejtën e regjistrimit në regjistrin e lindjes së çdo fëmije të lindur në territorin e Republikës së Maqedonisë së Veriut menjëherë dhe jo më vonë se 45 ditë nga dita e lindjes së fëmijës, pavarësisht nga shtetësia dhe statusi personal i prindërve të tij.

Pres që deri në fund të vitit 2023 këta njerëz të kenë një identitet dhe më e rëndësishmja, më në fund do të mund të reaizojnë të drejtat e tyre të garantuara me Kushtetutë, pa ua kufizuar qasjen në arsim, shëndetësi dhe mbrojtje sociale.

Me këtë arritje, jam krenar që u bëmë vendi i parë në Evropë, si dhe vendi i dytë në botë, që zgjidhëm me sukses problemin e personave të paregjistruar. Republika e Maqedonisë së Veriut po bëhet një shtet më i drejtë se dje dhe me zbatimin e plotë të ligjit, do të bëhet shtet më i barabartë seç është sot.

Continue Reading

Lajme

Taravari paralajmëron “boom” investimesh: asfaltim i pesë rrugëve dhe urë e re për personat me aftësi ndryshe

Published

on

Kryetari i Komunës së Gostivarit, Arben Taravari, në emisionin “Politica” në TV Globi, paralajmëroi se në komunën e Gostivarit në periudhën në vijim do të ketë një “boom” të vërtetë investimesh, ku do të asfaltohen të paktën 5 rrugë, si dhe do të vazhdojë puna për ndërtimin e kanalizimeve dhe investime tjera nën tokë.
“Për momentin punohet në tre rrugë që përgatiten për t’u asfaltuar: Banjicë e Poshtme – Banjicë e Epërme; rruga Zdunjë-Debresh, pastaj kemi kanalizimin Zdunjë-Debresh; së shpejti do të fillojë rikonstruktimi i plotë i rrugës nga pompa e beniznës Mak Petrol deri te restornati Ignatia. Do të bëhet riasfaltimi i rrugën Beliçicë për çka e kemi përgatitur dokumentacioni, pastaj edhe asfaltimin e rrugës për në fshatin Kunovë”, njoftoi Taravari duke nënvizuar se për këtë të fundit ka kritika nga një pjesë e qytetarëve se në atë fshat nuk jeton askush, por sqaroi se kjo rrugë ndërtohet me buxhet të siguruar nga Agjencia për zonat e pazhvilluara.
Po ashtu, siç njoftoi kryetar ii komunës së Gostivarit, në Turçan të Vogël punohet në dy rrugica që shtrohen me pllaka bekatoni, ndërsa një rrugë tjetër bëhet gati për asfaltim.
Taravari tha se njëri nga tre garazhet e planifikauar në kate, tanimë ka filluar të ndërtohet, si dhe paralajmëroi edhe fillim e ndërtimit të një terreni për tenis.
“Aktualisht kanë filluar punimet te garazhet në kate, njëra ka filluar të ndërtohet në afërsi të palestrës sportive “Rinia”, e dy të tjerat do të fillojnë të ndërtohen së shpejti. Do fillojmë edhe me terrenet për tenis te stadium, ku procedurat janë në vijim. Investimet kryesore janë këto dhe duhet të realizohen”, sqaroi Arben Taravari, kryetar i Komunës së Gostivarit.
Ai zbuloi se Komuna e Gostivarit ka fituar një grant prej 400 mijë euro, me të cilat para do të ndërtohet urë për personat me nevoja ndryshe. “E them sonte ekskuzivisht në këtë emision se me Komunën e Vitisë në Kosovë kemi fituar një grant, ku neve na takojnë 400 mijë euro. Me ato para do të ndërtojmë urë të re mbi lumin Vardar për personat me nevoja të veçanta. Ky projekt ka qenë një nga projektet e mia që kam dashur të realizohet”, theksoi Taravari.
Ai bëri të ditur se Komuna e Gostivarit, nga tetori do të blejë softuer të ri për regjistrim të pronave, me të cilin do të gjenerohen më shumë të ardhura nga pagesa e tatimit mbi pronën.

Continue Reading

Lajme

Taravari: Ligji për Amnisti kalon javën e ardhshme

Published

on

Propozim ligji për Amnisti ka shkaktuar debatë të ashpër në seancë Qeveritare. Megjithatë, porpozuesi i tij, ministri i Drejtësisë, Krenar Lloga nuk ka dhënë dorëheqje. Ky sqarim erdhi sonte nga kryetari i ASH-së, Arben Taravari në emisionin “Politica” në televizionin Globi.

“Nuk ka pasur dorëheqje, por ka pasur debat të ashpër në Qeveri me të cilin z. Lloga ka instituar që ky ligj të kalon. Nga partnerët e koalicionit është kërkuar të ryshqirtohet edhe për një javë”, deklaroi Arben Taravari, kryetar i ASH-së.

AAi tha e partnei i koalicioni që ka kërkuar kohë shtesë për propozim ligjin në fjalë, aka qenë LSDM. Është i bindur se dallimet do të tejkalohen dhe javën e ardhshme Ligji do të kalojë.

“LSDM-ja ka pasur diçka që ka dashur të konsultohet dhe ka mbetur për javën e ardhshme besoj të kalon Ligji për Amnisti”, deklaroi Arben Taravari, kryetar i ASH-së.

Ai tha se me këtë ligj ASH nuk tenton të shpëtoj askën nga burgu, por thjeshtë të amnistohet ato persona me vepra penale më të lehta që të lirohet mbipopullimi në burgje, ku tha Taravari, kushtet janë të mjerueshme.

Continue Reading

Lajme

Drejtori Gazmend Abdija në Republikën Çeke, promovohen eksportet e kompanive të RMV-së

Published

on

Agjencia për Investime të Huaja dhe Promovim të Eksportit të Republikës së Maqedonisë së Veriut në bashkëpunim me Shoqatën Tregtare të Maqedonisë në Republikën Çeke, dje, më 21 shtator 2023, në Pragë, Republika Çeke, filloi Konferenca dy-ditore e biznesit me temë: “Mundësitë për investime dhe procesi i granteve të WBIF, rrjetëzimi dhe takime B2B ndërmjet kompanive maqedonase dhe çeke nga sektorët e energjisë, industrisë automobilistike, agrobiznesit, industrisë së verës dhe ndërtimit”.

Qëllimi i kësaj konference dyditore është të inkurajojë bashkëpunimin ekonomik ndërmjet Republikës së Maqedonisë së Veriut dhe Republikës Çeke, të lehtësojë mundësinë e lidhjes së partneriteteve të reja ndërmjet kompanive maqedonase dhe çeke, si dhe të inkurajojë kompanitë nga Republika Çeke dhe rajon për të investuar në vendin tonë.

Konferenca është një platformë ideale për kompanitë aktuale vendase për të gjetur mënyra të reja për zhvillimin e biznesit dhe për të forcuar lidhjet me kompanitë nga Republika Çeke dhe rajoni.

Në këtë konferencë, fjalën e mbajti drejtori i InvestNorthMacedonia, Gazmend Abdija, i cili mbështeti kompanitë pjesëmarrëse në aktivitet. Pas përfundimit të pjesës zyrtare të konferencës, të pranishmit patën mundësinë të shijojnë verën dhe ushqimet maqedonase, si dhe të takohen me kompani nga të dyja vendet.

Gjatë ditës së sotme priten një numër i madh i takimeve B2B ndërmjet kompanive nga Maqedonia dhe Çekia, të cilat shpresojmë se do të rezultojnë në bashkëpunim të suksesshëm në të ardhmen.

Continue Reading

TOP Lajme