Connect with us

Lajme

Taravari: Nëse nuk kalojnë ndryshimet kushtetuese hapen tjema të tjera / Paralajmëron parlamentin dy dhomësh

Published

on

 

Kryetari i ASH-së, Arben Taravari beson se ende ka gjasa të vogla që në momentin e fundit me ndihmën e VMRO-DPMNE-së të votohen ndryshimet kushtetuese. Nëse kjo nuk ndodh, parashikon se do ketë radikalizim i cili nuk nënkupton luftë të re, por se në skenë do të shfaqen mendime radikale shqiptare kundër atyre që i promovon e Majta radikale maqedonase. Në këtë mënyrë, sipas tij, do të hapen temat legjitime për riorganizim të bredshëm të shtetit, të cilat thotë se akoma janë tabu për të cilat jo që nuk duhet të flasësh, por as që duhet t’i mendosh. Ato tema, sipas Taravarit që mund të shfaqen janë një Kushtetutë e re, parlamenti dy dhomësh, decentralizim më i madh apo edhe katonizim i vendit.

“Atë që e thotë për Kushtetutën presidenti aktual, z. Pendarovski, pajtohem se Maqedonisë definitivisht i duhet një Kushtetutë e re dhe si do të riorganizohet shteti pastaj, ka mënyra të ndryshme. Decentralizimi fiskal i mirëfillit është njëra prej metodave, e dyta ndarja e rajoneve dhe financimi më i madh i tetë rajoneve ekzsituese që mund të thuhet edhe kantonizimi, pasi kur këtu e thua kantonizim menjëherë e marrin me prapavijë sikurse duhet të ndodh diçka. Ose, pse jo edhe parlamenti dy dhomësh dhe siç e kam përmendur hipotetikisht të zvogëlohet numri i komunave dhe të jetë si në vitin 1974 kur në Maqedoni kishte 25-30 komuna. Pastaj, njëra dhomë e parlamentit të jetë me përfaqësues prej pushtetit lokal e cila do të ketë financa, do ti lëviz punët, do ti zgjedh gjykatësit si më përpara, drejtorët e siptaleve, do ta ketë për përgjegjësi zhvillimin e komunës, zvogëlimin e komunave rurale, dhe në dhomën tjetër të jenë përfaqësues të partive politike që do të zgjidhen në zgjedhje. Praktikisht në të dyja dhomat do të kishim përfaqësues të zgjedhur të popullit”, deklaroi kryetari i ASH-së, Arben Taravari.

Continue Reading

Lajme

Prestigjiozja franceze “Europe Elects”: Taravari fitues absolut i raundit të parë të zgjedhjeve presidenciale

Published

on

By

Organizata prestigjioze franceze e sondazheve të lidhura me zgjedhjet në vendet evropiane dhe më gjerë “Europe Elects” publikoi anketën e Qendrës për Kërkime Politike dhe Komunikim (CRPC) në bashkëpunim me Shoqatën për gazetari, informim, komunikim dhe shërbime të marketingut “Глас на вистината”e cila realizoj anketën e dytë në prag të zgjedhjeve Presidenciale 2024.

Të pyetur: Për cilin kandidat do të votojnë në zgjedhjet presidenciale, qytetarët janë përgjigjur me sa vijon:

Për kandidaten e VMRO DPMNE Gordana Siljanovska Davkova do të votonin 20,4% e të anketuarve, ndërsa për konkurrentin e saj kryesor, presidentin aktual Stevo Pendarovski nga LSDM-ja, 16,8% e të anketuarve do të jepnin votën e tyre.

Në bllokun politik shqiptar, Arben Taravari nga koalicioni “VLEN”, sipas sondazhit është para Bujar Osmanit nga Fronti Evropian i udhëhequr nga BDI.

Kështu që, për Taravarin do të votonin 7.9% e qytetarëve të anketuar, ndërsa për Osmanin 6.9% e të anketuarve.

Për Maksim Dimitrievskin nga ZNAM do të votonin 2,7% e të anketuarve, ndërsa për Biljana Vankovskën nga Levica 2,6% . Për kandidatin Stevço Jakimovski nga GROM do të votonin 1,2% e të anketuarve. Poashtu, 18.2% e qytetarëve nuk mbështesin asnjërin prej kandidatëve , ndërsa 23.2% nuk kanë dhënë asnjë përgjigje.

Anketa është realizuar përmes telefonit në periudhën prej 8 deri më 13 prill të këtij viti me 1210 të anketuar, të përzgjedhur sipas një metode të rastësishme.

Hulumtimi është realizuar në nivel të gjithë territorit të Republikës së Maqedonisë së Veriut , duke u kujdesur për kriteret si: përbërja etnike, numri i votuesve, dhe shpërndarja gjeografike.

Margjina e gabimit +/- 3,0%. Rezultatet e anketës së realizuar, së bashkë me analizën e të dhënave e gjeni në grafikën e mëposhtme dhe e njëjta është e disponueshme në platformën online të Qendrës për Kërkime Politike dhe Komunikim.

Continue Reading

Lajme

SKANDAL: Kryetari i Komisionit Komunal Bogovinë prezent në tubim të BDI-së

Published

on

By

Kryetari i komisionit komunal të Bogovinës, Elez Sinani nga Kamjani është parë në tubimin e BDI-së në Bogovinë.

Edhe pse pozita e tij sipas ligjit ndalohet pjesëmarrja në çfarëdollojë tubimi partiak

Ndrërkaq, prezenca e tijë në tubim partiak le dyshime mbi zhvillimin demokratik të procesit zgjedhor dhe zgjedhjeve të dyfishta që pritet të mbahen më 24 Prill dhe 8 Maj.

Sipas kësaj fotografie KSHZ-ja si organ i procesit zgjedhor duhet të reagoj dhe të garantojë zgjedhje të drejta dhe demokratike.

Continue Reading

Lajme

Bllokimi i autobusëve me shqiptarë nga Kosova në Serbi, Taravari: Si duket Ministri jonë i jashtëm e ka vështirë të flas keq kundër Beogradit

Published

on

By

Kandidati i VLEN-it, Arben Taravari ka reaguar pas informacioneve se dhjetra autobusë me shqiptarë nga Kosova janë bllokuar në Serbi.

Taravari shkruan se kjo është një shkelje e të drejtave njerëzore si dhe një arsye shtesë për të dalë nga Ballkani i Hapur.

“Lajmet e sotme tregojnë se dhjetëra autobusë me shqiptarë nga Kosova, janë bllokuar në Serbi. Si hakmarrje ndaj avancimit të Kosovës në Këshill të Evropës.
Ky mentalitet është i papranueshëm, dhe ky bllokim është shkelje e të drejtave njerëzore. Kjo është një arsye më shumë për të dalë nga Ballkani i Hapur.
Maqedonia e Veriut, si shtet i NATO-s dhe si shtet me popullsi të madhe shqiptare, duhet të bëjë thirrje për lirimin e autobusëve me udhëtarë dhe për garantimin e të drejtave njerëzore. Por si duket, ministri i jashtëm e ka vështirë të flasë keq për Beogradin”, ka shkruar Arben Taravari.

Continue Reading

TOP Lajme