Connect with us

Lajme

Nacionalisti Todor Petrov: Taravari mban gjallë idenë e Arbër Xhaferit për parlamentin dydhomësh

Published

on

Nacionalisti Todor Petrov: Taravari mban gjallë idenë e Arbër Xhaferit për parlamentin dydhomësh

A ka lidhje mes idesë së “Parlamentit dydhomësh” dhe “Propozimit për ndryshime kushtetuese”.

Me këtë nëntitull e nis shkrimin e tij të publikuar ditë më parë në vesrsionin online në “Nova Makedonija”, nacionalisti maqedonas Todor Petro i cili është kryetar i Kongresit Botëror Maqedonas.

Shkrimi i Petrovit në formë reagimi, vjen pas përmendjes së kryetarit të ASH-së, Arben Taravarit të parlamentit dydhomësh.

Petrovi e pranon se nisma e Taravarit për një parlament dydhomësh buron nga historia e parlamentarizmit federal maqedonas. Edhe pse atij i duket e parëndësishme kjo që paralajmëron Taravari e të cilën ai e quanë iniciativë, vetë gabohet pasi atë e lidh me ndryshimet kushtetuese, gjë të cilën e përmend kreu i ASH-së kur deklaron se parlamenti dy dhomësh, mund të vijë si pakënaqësi e mos miratimit të ndryshimeve kushtetuese.

“Duhet ditur se Maqedonia dikur ka pasur një parlament tredhomësh, në kohën kur ishte pjesë e Jugosllavisë federale. Në fakt, të gjitha republikat e Jugosllavisë kishin parlamente të formatuara në këtë mënyrë. Në kuadër të Kuvendit funksiononin tri dhoma: Kuvendi për Punë të Kombinuar, Kuvendi i Bashkësive Lokale dhe Kuvendi Social-Politik, me juridiksion të përcaktuar sipas kushtetutës së atëhershme. Nëse kjo iniciativë e Taravarit për një parlament dydhomësh buron nga ajo histori federale e parlamentarizmit maqedonas, atëherë nuk përkon fare me përkushtimin e deklaruar për anëtarësim në BE dhe anëtarësimin e Maqedonisë në NATO. Nuk mund të kuptohet as si presion për zbatimin e ndryshimeve kushtetuese, si kusht për fillimin e negociatave për anëtarësimin e Maqedonisë në BE. Është thjesht një nismë e parëndësishme, e paraqitur si zgjidhje hipotetike për një njoftim/kërcënim me shtetet e pakënaqësisë së shprehur të një pakice etnike për mosfillimin e negociatave me BE-në (?!) Edhe si kërcënim për shtetësinë, nisma është e parëndësishme nëse qëllimi përfundimtar është të kujtojmë “qëllimet e fshehura” të federalizimit. Meqenëse iniciativa është e parëndësishme, mund të supozohet vetëm se ideja është, në fakt, që Komisioni për Marrëdhëniet e Ndërkomuniteteve në Parlament të shndërrohet në statusin e një këshilli, ose të njërës prej dy dhomave të parlamentit me të drejtë vetoje. Edhe pse vetoja tashmë është institucionalizuar në parlamentin njëdhomësh maqedonas, me shumicën e Badenterit. Ai instrument shpesh është keqpërdorur dhe shtrirë në shumë më tepër çështje sesa parashikohet nga qëndrimi kushtetues i shumicës Badenter. Edhe si kërcënim për shtetësinë, iniciativa është e parëndësishme, nëse qëllimi përfundimtar është përkujtimi i “qëllimeve të fshehura” për federalizim”, thotë Todor Petrov.

Sipas Petrovit çdo riaktivizim i idesë së një parlamenti dydhomësh në Maqedoni, qoftë edhe një paralajmërim për pasojat që do të lindin nga rezistenca e maqedonasve ndaj kushteve shantazhuese për ndryshime kushtetuese, në fakt nuk është edhe aq në interes të dëshirën për integrim evropian, por më tepër njohjen e mundësisë për realizimin e idesë së madhe shqiptare.

Иницијатива што е во колизија со критериумите за членство во ЕУ и со членството во НАТО

Continue Reading

Lajme

Taravari takoi sot ambasadoren e Republikës Federale të Gjermanisë në vendin tonë, Petra Drexler

Published

on

Në takimin e mbajtur tek ambasada gjermane, kryetari Taravari dhe ambasadorja Drexler diskutuan mbi proceset politike në vendin tonë, me fokus në përmbylljen e ndryshimeve kushtetuese me qëllim të hapjes së negociatave për anëtarësimin e vendit tonë në BE, duke theksuar angazhimin e Aleancës për Shqiptarët që Maqedonia e Veriut dhe Shqipëria të vazhdojnë bashkë rrugëtimin e tyre evropian.

Kryetari Taravari, po ashtu, falënderoi ambasadoren për përkrahjen e vazhdueshme që shteti gjerman ia jep Maqedonisë së Veriut drejt anëtarësimit në Bashkimin Evropian.

Continue Reading

Lajme

Taravari: Alfabeti është një nga kushtet themelore të ekzistencës së një kombi

Published

on

Kryetari i Aleancës për Shqiptarët, Arben Taravari ka uruar shqiptarët me rastin e 115 vjetorit të Kongresit të Manastirit duke shkruar se “Alfabeti është një nga kushtet themelore të ekzistencës së një kombi”, shkruan Top24

Alfabeti është një nga kushtet themelore të ekzistencës së një kombi. Sa herë vjen 22 nëntori, është sa kënaqësi po aq edhe nder të kujtojmë Ditën e Alfabetit Shqiptar! Për ne shqiptarët në Maqedoni, kjo ditë është e veçantë, edhe për nga fakti se gjithëçka është vendosur si sot në vitin 1908 në qytetin tonë të Manastirit.
Gëzuar Ditën e Alfabetit të gjuhës më të bukur në botë, shqipes 6 mijë vjeçare!

Continue Reading

Lajme

Vandalizohet Shqiponja në Gostivar, reagon Albion Iseini nga FRASH

Published

on

Me rastin e festave të Nëntorit, FRASH-Gostivar dekoroi monumentin GOSTIVARI me Shqiponjën dykrenare në një aktivitet të tyre. Siç duket kjo ju ka penguar ultranacionalistëve pro-serb të cilët kanë vandalizuar këtë vepër.

Ka qenë i menjëhershëm reagimi nga Albion Iseini, kryetari i FRASH-Gostivar i cili shprehet se: “Paranoja fanatike ultra-nacionaliste është fare e vogël në krahasim me Kosovën e Pavarur që është shtet Sovran dhe i Lirë!
Të fala nga Gostivari dhe Gostivarasit!” duke bashkangjitur dhe një foto të monumentit të vandalizuar.

http://📸 Look at this post on Facebook https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid0aGTLAmqmKTgUv5A9bWDYjmvcQAJ9SYBbfVGXuyFqmLDn7TpTgS8uDaBPEcZaJi53l&id=100001282167727&mibextid=qC1gEa

Continue Reading

TOP Lajme