Connect with us

Lajme

Ministri Aliu në konferencën me temën “Gruaja dhe digjitalizimi – tejkalimi i barrierave, hapja e mundësive për avancimin e barazisë gjinore”

Published

on

“Jemi të përkushtuar fuqishëm për aplikimin e transformimit digjital si  mundësi për të përfshirë numër më të madh të grave në sipërmarrjet, për të krijuar shërbime dhe kushte , që gratë të kenë të njëjtat mundësi si meshkujt; Theks i veçantë do t’i kushtohet lidershipit si faktor kyç në këto transformime, në drejtim të përfaqësimit të plotë dhe të barabartë të grave në të gjitha nivelet dhe në të gjitha fushat.”

Këtë, ndër të tjera, e theksoi ministri i Shoqërisë Informatike dhe Administratës Azir Aliu, në fjalimin e sotëm të hapjes së konferencës me temë “Gratë dhe digjitalizimi – tejkalimi i barrierave, hapja e mundësive për avancimin e barazisë gjinore”, organizuar nga agjencitë e Kombeve të Bashkuara UN Women dhe Programi për Zhvillim të Kombeve të Bashkuara (UNDP).

Ministri Aliu tha se mbetet përkushtimi për administratë publike profesionale dhe efikase, e mbështetur me digjitalizimin intensiv, struktura optimale dhe procese dhe teknika innovative.

Prandaj, përgatitja e Strategjisë Nacionale e TIK-ut

2023-2027 është në fazën përfundimtare, synimi i së cilës, ndër të tjera është arritja e mesatares së vendeve të BE-së në drejtim të zhvillimit të një shoqërie dhe ekonomie digjitale.

“Mbështetje koherente institucionale e procesit të digjitalizimit pritet të sigurohet me formimin e Agjencisë Digjitale e planifikuar në kuadër të procesit të riorganizimit të organeve të administratës shtetërore. Agjencia digjitale do të jetë shtytësi kryesor i proceseve të shtetit drejt një shoqërie digjitale dhe drejt një administrate që do të mbajë sistemet kryesore, të cilat do të kontribuojnë për një mjedis të qëndrueshëm digjital”, theksoi ministri Aliu.

Sipas tij, bazuar në të dhënat e publikuara vjetore në Raportet nga Regjistri i të punësuarve në sektorin publik, është e rëndësishme të theksohet se gjinia femrore është më e përfaqësuara në të gjitha institucionet, ndërsa në përqindje raporti është rreth 56% femra dhe 44% meshkuj.

Lidhur me aktivitetet e MSHIA, Aliu theksoi Sistemin për menaxhim me mësim, përmes së cilës të punoësuarit në institucione mund të ndjekin  e-trajnime në çdo kohë, pastaj krijimi i dy moduleve të mësimit elektronik (atë bazë dhe të avancuar) që synojnë të forcojnë njohuritë e të punësuarve në administratë për çështjet në fushën e barazisë gjinore – në bashkëpunim me Ministrinë e Punës dhe Politikës Sociale me mbështetjen e UN Women, si dhe bashkëpunimin me Ministrinë e Arsimit dhe Shkencës në drejtim të nxitjes dhe mbështetjes së vajzave për t’u regjistruar në fakultetet e elektroteknikës dhe teknologjisë së informacionit.

Ministri poashtu falënderoi edhe Zyrën e UN Women, e cila kontribuoi në procesin e përgatitjes së tekstit të Strategjisë së RAP-it (2023-2030), duke propozuar aktivitete me qëllim të sigurimit të senzitivitetit gjinor të së njëjtës.

Continue Reading

Lajme

Prestigjiozja franceze “Europe Elects”: Taravari fitues absolut i raundit të parë të zgjedhjeve presidenciale

Published

on

By

Organizata prestigjioze franceze e sondazheve të lidhura me zgjedhjet në vendet evropiane dhe më gjerë “Europe Elects” publikoi anketën e Qendrës për Kërkime Politike dhe Komunikim (CRPC) në bashkëpunim me Shoqatën për gazetari, informim, komunikim dhe shërbime të marketingut “Глас на вистината”e cila realizoj anketën e dytë në prag të zgjedhjeve Presidenciale 2024.

Të pyetur: Për cilin kandidat do të votojnë në zgjedhjet presidenciale, qytetarët janë përgjigjur me sa vijon:

Për kandidaten e VMRO DPMNE Gordana Siljanovska Davkova do të votonin 20,4% e të anketuarve, ndërsa për konkurrentin e saj kryesor, presidentin aktual Stevo Pendarovski nga LSDM-ja, 16,8% e të anketuarve do të jepnin votën e tyre.

Në bllokun politik shqiptar, Arben Taravari nga koalicioni “VLEN”, sipas sondazhit është para Bujar Osmanit nga Fronti Evropian i udhëhequr nga BDI.

Kështu që, për Taravarin do të votonin 7.9% e qytetarëve të anketuar, ndërsa për Osmanin 6.9% e të anketuarve.

Për Maksim Dimitrievskin nga ZNAM do të votonin 2,7% e të anketuarve, ndërsa për Biljana Vankovskën nga Levica 2,6% . Për kandidatin Stevço Jakimovski nga GROM do të votonin 1,2% e të anketuarve. Poashtu, 18.2% e qytetarëve nuk mbështesin asnjërin prej kandidatëve , ndërsa 23.2% nuk kanë dhënë asnjë përgjigje.

Anketa është realizuar përmes telefonit në periudhën prej 8 deri më 13 prill të këtij viti me 1210 të anketuar, të përzgjedhur sipas një metode të rastësishme.

Hulumtimi është realizuar në nivel të gjithë territorit të Republikës së Maqedonisë së Veriut , duke u kujdesur për kriteret si: përbërja etnike, numri i votuesve, dhe shpërndarja gjeografike.

Margjina e gabimit +/- 3,0%. Rezultatet e anketës së realizuar, së bashkë me analizën e të dhënave e gjeni në grafikën e mëposhtme dhe e njëjta është e disponueshme në platformën online të Qendrës për Kërkime Politike dhe Komunikim.

Continue Reading

Lajme

SKANDAL: Kryetari i Komisionit Komunal Bogovinë prezent në tubim të BDI-së

Published

on

By

Kryetari i komisionit komunal të Bogovinës, Elez Sinani nga Kamjani është parë në tubimin e BDI-së në Bogovinë.

Edhe pse pozita e tij sipas ligjit ndalohet pjesëmarrja në çfarëdollojë tubimi partiak

Ndrërkaq, prezenca e tijë në tubim partiak le dyshime mbi zhvillimin demokratik të procesit zgjedhor dhe zgjedhjeve të dyfishta që pritet të mbahen më 24 Prill dhe 8 Maj.

Sipas kësaj fotografie KSHZ-ja si organ i procesit zgjedhor duhet të reagoj dhe të garantojë zgjedhje të drejta dhe demokratike.

Continue Reading

Lajme

Bllokimi i autobusëve me shqiptarë nga Kosova në Serbi, Taravari: Si duket Ministri jonë i jashtëm e ka vështirë të flas keq kundër Beogradit

Published

on

By

Kandidati i VLEN-it, Arben Taravari ka reaguar pas informacioneve se dhjetra autobusë me shqiptarë nga Kosova janë bllokuar në Serbi.

Taravari shkruan se kjo është një shkelje e të drejtave njerëzore si dhe një arsye shtesë për të dalë nga Ballkani i Hapur.

“Lajmet e sotme tregojnë se dhjetëra autobusë me shqiptarë nga Kosova, janë bllokuar në Serbi. Si hakmarrje ndaj avancimit të Kosovës në Këshill të Evropës.
Ky mentalitet është i papranueshëm, dhe ky bllokim është shkelje e të drejtave njerëzore. Kjo është një arsye më shumë për të dalë nga Ballkani i Hapur.
Maqedonia e Veriut, si shtet i NATO-s dhe si shtet me popullsi të madhe shqiptare, duhet të bëjë thirrje për lirimin e autobusëve me udhëtarë dhe për garantimin e të drejtave njerëzore. Por si duket, ministri i jashtëm e ka vështirë të flasë keq për Beogradin”, ka shkruar Arben Taravari.

Continue Reading

TOP Lajme