Connect with us

Lajme

Lloga : Fillimi i projektit “Mbështetja e BE-së për sundimin e ligjit”

Published

on

Sundimi i ligjit është një nga parimet më të rëndësishme për lidhjen e shtetit tonë me shtetet në Bashkimin Evropian,ka deklaruar Ministri i Drejtësisë Krenar Lloga në një postim në profilin e tijë,shkruan Top24.

Lloga : Në këtë moment, vendi ynë ndodhet në një situatë ku duhet të ndërmarrë hapa vendimtare lidhur me ngritjen e nivelit të sundimit të ligjit dhe rritjen e besimit të qytetarëve në sistemin e gjyqësorit, luftimit të korrupsionit dhe krimit të organizuar dhe sigurimit të mbrojtjes më të madhe të të drejtave dhe lirive të njeriut.

Ligji i ri për Akademinë për gjyqtarë dhe prokurorë publikë, është miratuar dhe me të njëjtin sigurohet një mënyrë e re e përzgjedhjes dhe dhënies së provimit pranues dhe përfundimtar para komisionit profesional. Kemi bërë reformë me të cilën nga ky ligj pritet të sigurohen kritere të larta, sistem për revizion, transparence dhe publicitet, si dhe të krijohen kushte për përzgjedhje të gjyqtarëve dhe prokurorëve me integritet të lartë.

Si shtet jemi të përkushtuar në procesin për digjitalizimin e sektorit të gjyqësorit, e cila është reformë shumë e rëndësishme për të fituar një drejtësi më cilësore dhe më të shpejtë për të gjithë qytetarët. Në këtë drejtim, presim të kryhet mbindërtimi themelor edhe i sistemit për menaxhimin e lëndëve në prokuroritë me mbështetjen financiare të BE-së IPA III.

Objektivi numër 3 i këtij projekti: “Përmirësimi i parandalimit dhe luftës kundër korrupsionit”, parashikon zbatimin e disa aktiviteteve, gjetjen e zgjidhjeve për përmirësimin e sistemit të konfiskimit dhe kthimit të pronës, si dhe forcimin e bashkëpunimit ndërinstitucional me qëllim të monitorimit të situatës me korrupsionin, krijimin dhe zbatimin e politikave për avancimin e parandalimit dhe luftës kundër korrupsionit. Top24

Continue Reading

Lajme

Prestigjiozja franceze “Europe Elects”: Taravari fitues absolut i raundit të parë të zgjedhjeve presidenciale

Published

on

By

Organizata prestigjioze franceze e sondazheve të lidhura me zgjedhjet në vendet evropiane dhe më gjerë “Europe Elects” publikoi anketën e Qendrës për Kërkime Politike dhe Komunikim (CRPC) në bashkëpunim me Shoqatën për gazetari, informim, komunikim dhe shërbime të marketingut “Глас на вистината”e cila realizoj anketën e dytë në prag të zgjedhjeve Presidenciale 2024.

Të pyetur: Për cilin kandidat do të votojnë në zgjedhjet presidenciale, qytetarët janë përgjigjur me sa vijon:

Për kandidaten e VMRO DPMNE Gordana Siljanovska Davkova do të votonin 20,4% e të anketuarve, ndërsa për konkurrentin e saj kryesor, presidentin aktual Stevo Pendarovski nga LSDM-ja, 16,8% e të anketuarve do të jepnin votën e tyre.

Në bllokun politik shqiptar, Arben Taravari nga koalicioni “VLEN”, sipas sondazhit është para Bujar Osmanit nga Fronti Evropian i udhëhequr nga BDI.

Kështu që, për Taravarin do të votonin 7.9% e qytetarëve të anketuar, ndërsa për Osmanin 6.9% e të anketuarve.

Për Maksim Dimitrievskin nga ZNAM do të votonin 2,7% e të anketuarve, ndërsa për Biljana Vankovskën nga Levica 2,6% . Për kandidatin Stevço Jakimovski nga GROM do të votonin 1,2% e të anketuarve. Poashtu, 18.2% e qytetarëve nuk mbështesin asnjërin prej kandidatëve , ndërsa 23.2% nuk kanë dhënë asnjë përgjigje.

Anketa është realizuar përmes telefonit në periudhën prej 8 deri më 13 prill të këtij viti me 1210 të anketuar, të përzgjedhur sipas një metode të rastësishme.

Hulumtimi është realizuar në nivel të gjithë territorit të Republikës së Maqedonisë së Veriut , duke u kujdesur për kriteret si: përbërja etnike, numri i votuesve, dhe shpërndarja gjeografike.

Margjina e gabimit +/- 3,0%. Rezultatet e anketës së realizuar, së bashkë me analizën e të dhënave e gjeni në grafikën e mëposhtme dhe e njëjta është e disponueshme në platformën online të Qendrës për Kërkime Politike dhe Komunikim.

Continue Reading

Lajme

SKANDAL: Kryetari i Komisionit Komunal Bogovinë prezent në tubim të BDI-së

Published

on

By

Kryetari i komisionit komunal të Bogovinës, Elez Sinani nga Kamjani është parë në tubimin e BDI-së në Bogovinë.

Edhe pse pozita e tij sipas ligjit ndalohet pjesëmarrja në çfarëdollojë tubimi partiak

Ndrërkaq, prezenca e tijë në tubim partiak le dyshime mbi zhvillimin demokratik të procesit zgjedhor dhe zgjedhjeve të dyfishta që pritet të mbahen më 24 Prill dhe 8 Maj.

Sipas kësaj fotografie KSHZ-ja si organ i procesit zgjedhor duhet të reagoj dhe të garantojë zgjedhje të drejta dhe demokratike.

Continue Reading

Lajme

Bllokimi i autobusëve me shqiptarë nga Kosova në Serbi, Taravari: Si duket Ministri jonë i jashtëm e ka vështirë të flas keq kundër Beogradit

Published

on

By

Kandidati i VLEN-it, Arben Taravari ka reaguar pas informacioneve se dhjetra autobusë me shqiptarë nga Kosova janë bllokuar në Serbi.

Taravari shkruan se kjo është një shkelje e të drejtave njerëzore si dhe një arsye shtesë për të dalë nga Ballkani i Hapur.

“Lajmet e sotme tregojnë se dhjetëra autobusë me shqiptarë nga Kosova, janë bllokuar në Serbi. Si hakmarrje ndaj avancimit të Kosovës në Këshill të Evropës.
Ky mentalitet është i papranueshëm, dhe ky bllokim është shkelje e të drejtave njerëzore. Kjo është një arsye më shumë për të dalë nga Ballkani i Hapur.
Maqedonia e Veriut, si shtet i NATO-s dhe si shtet me popullsi të madhe shqiptare, duhet të bëjë thirrje për lirimin e autobusëve me udhëtarë dhe për garantimin e të drejtave njerëzore. Por si duket, ministri i jashtëm e ka vështirë të flasë keq për Beogradin”, ka shkruar Arben Taravari.

Continue Reading

TOP Lajme