Connect with us

Lajme

Maqedoni 6 lëndë për Merkon janë të hapura në Prokurorinë për Ndjekje të Krimit të Organizuar dhe Korrupsionit

Published

on

Prokurorinë për Ndjekje të Krimit të Organizuar dhe Korrupsionit për momentin ka gjashtë lëndë të hapura ndaj kryetarit të Strugës Ramiz Merko, që dy ditë më parë u shpall person i padëshiruar nga Departamenti Amerikan i shtetit. Në pyetjen e TV21 nëse do të nisin procedurë për të hetuar indikacionet për korrupsion dhe ndikimin e Merkos në gjyqësor, nga Prokuroria dërguan listën me 6 lëndë të hapura ndaj kryetarit të Strugës.

Ato kanë të bëjnë me Keqpërdorim i detyrës zyrtare dhe autorizimit dhe Mashtrim për shpronësim toke në Strugë. Më saktësisht këto janë lëndët e hapura ndaj Merkos dhe personave të tjerë:

1.KO Nr. 107/23 që është shënuar pas kallëzimit penal nga disa Shoqata qytetarësh, me veprën penale Keqpërdorim i detyrës zyrtare dhe autorizimit sipas nenit 353 të KP. Është dorëzuar më 26 prill 2023, mbi të vepron Prokuroria Strugë dhe ndërmerr veprime për kontroll të pretendimeve.

KO nr. 117/23 të ngritur në Prokurorinë Publike të Strugës kundër të lartpërmendurit dhe dy personave të tjerë për veprat penale nga neni 353 dhe neni 353-c të Kodit Penal, për të cilat janë marrë në pyetje persona dhe merren në vazhdimësi
KO nr. 121/23 e pranuar në Prokurorinë Strugë më 19 maj 2023, pas së cilës kërkesa është duke u shqyrtuar dhe ka filluar procedura para hetimore.

KO Nr. 208/15 e hapur pas denoncimit nga Policia Financiare për vepër penale nga neni 353 pika 1,2 dhe 5 kundër personit për të cilin tregoni interes dhe tre personave të tjerë. Prokurori që vepron në këtë rast ka lëshuar Urdhër për ekspertizë në Byronë e Ekspertizës Gjyqësore, pas konstatimeve të dorëzuara, në tri raste janë kërkuar plotësime të ekspertizës. Prokurori në fjalë është ende në pritje të veprimeve për Urdhrin për plotësim të lëshuar në shkurt 2020.

KO nr. 15/22 e hapur në Prokurorinë për Ndjekje të krimit të Organizuar dhe Korrupsionit pas kallëzimit penal të një grupi avokatësh ndaj tre personave, dhe lidhur me angazhim për shërbime avokatore, rasti është në hetim paraprak dhe po veprohet.

RO 55/19 pas kallëzimit penal anonim për veprën penale – Keqpërdorim i pozitës dhe autoritetit zyrtar dhe Mashtrim ndaj të lartpërmendurit dhe disa personave të tjerë, lidhur me shpronësimin e tokës në Strugë. Sipas pretendimeve të ngjashme, kanë vepruar Prokuroria Publike e Strugës dhe Prokuroria Publike për Ndjekje të krimit të Organizuar dhe Korrupsionit, pas së cilës dy lëndët janë bashkuar, është siguruar lënda gjyqësore dhe një pjesë e shkresave të cekura në raport. Është në fazën e procedurës para hetimore.

Nga Prokuroria për Ndjekje të Krimit të Organizuar dhe Korrupsionit në fund po ashtu theksojnë se gjatë viteve të fundit ndaj personit janë zhvilluar edhe disa procedura të tjera pas kallëzimeve të dorëzuara nga subjekte dhe institucione të ndryshme.

“Prokuroria Publike e Republikës së Maqedonisë së Veriut i merr jashtëzakonisht seriozisht njohuritë e Departamentit Amerikan të Shtetit për ndikimin e mundshëm të këtij personi në procedura. Për këto arsye, prokuroria me urgjencë për çdo lëndë do të hetojë menjëherë ligjshmërinë dhe shpejtësinë e veprimeve dhe ndikimin e mundshëm në lëndë. Të gjithë prokurorët që do të konstatohet se nuk kanë vepruar me kohë, jo profesionalisht dhe nën ndikim do të ndiqen penalisht dhe publiku do të informohet në mënyrë të duhur”, thuhet në përgjigjen e Prokurorisë./tv21.tv

Continue Reading

Lajme

Taravari paralajmëron “boom” investimesh: asfaltim i pesë rrugëve dhe urë e re për personat me aftësi ndryshe

Published

on

Kryetari i Komunës së Gostivarit, Arben Taravari, në emisionin “Politica” në TV Globi, paralajmëroi se në komunën e Gostivarit në periudhën në vijim do të ketë një “boom” të vërtetë investimesh, ku do të asfaltohen të paktën 5 rrugë, si dhe do të vazhdojë puna për ndërtimin e kanalizimeve dhe investime tjera nën tokë.
“Për momentin punohet në tre rrugë që përgatiten për t’u asfaltuar: Banjicë e Poshtme – Banjicë e Epërme; rruga Zdunjë-Debresh, pastaj kemi kanalizimin Zdunjë-Debresh; së shpejti do të fillojë rikonstruktimi i plotë i rrugës nga pompa e beniznës Mak Petrol deri te restornati Ignatia. Do të bëhet riasfaltimi i rrugën Beliçicë për çka e kemi përgatitur dokumentacioni, pastaj edhe asfaltimin e rrugës për në fshatin Kunovë”, njoftoi Taravari duke nënvizuar se për këtë të fundit ka kritika nga një pjesë e qytetarëve se në atë fshat nuk jeton askush, por sqaroi se kjo rrugë ndërtohet me buxhet të siguruar nga Agjencia për zonat e pazhvilluara.
Po ashtu, siç njoftoi kryetar ii komunës së Gostivarit, në Turçan të Vogël punohet në dy rrugica që shtrohen me pllaka bekatoni, ndërsa një rrugë tjetër bëhet gati për asfaltim.
Taravari tha se njëri nga tre garazhet e planifikauar në kate, tanimë ka filluar të ndërtohet, si dhe paralajmëroi edhe fillim e ndërtimit të një terreni për tenis.
“Aktualisht kanë filluar punimet te garazhet në kate, njëra ka filluar të ndërtohet në afërsi të palestrës sportive “Rinia”, e dy të tjerat do të fillojnë të ndërtohen së shpejti. Do fillojmë edhe me terrenet për tenis te stadium, ku procedurat janë në vijim. Investimet kryesore janë këto dhe duhet të realizohen”, sqaroi Arben Taravari, kryetar i Komunës së Gostivarit.
Ai zbuloi se Komuna e Gostivarit ka fituar një grant prej 400 mijë euro, me të cilat para do të ndërtohet urë për personat me nevoja ndryshe. “E them sonte ekskuzivisht në këtë emision se me Komunën e Vitisë në Kosovë kemi fituar një grant, ku neve na takojnë 400 mijë euro. Me ato para do të ndërtojmë urë të re mbi lumin Vardar për personat me nevoja të veçanta. Ky projekt ka qenë një nga projektet e mia që kam dashur të realizohet”, theksoi Taravari.
Ai bëri të ditur se Komuna e Gostivarit, nga tetori do të blejë softuer të ri për regjistrim të pronave, me të cilin do të gjenerohen më shumë të ardhura nga pagesa e tatimit mbi pronën.

Continue Reading

Lajme

Taravari: Ligji për Amnisti kalon javën e ardhshme

Published

on

Propozim ligji për Amnisti ka shkaktuar debatë të ashpër në seancë Qeveritare. Megjithatë, porpozuesi i tij, ministri i Drejtësisë, Krenar Lloga nuk ka dhënë dorëheqje. Ky sqarim erdhi sonte nga kryetari i ASH-së, Arben Taravari në emisionin “Politica” në televizionin Globi.

“Nuk ka pasur dorëheqje, por ka pasur debat të ashpër në Qeveri me të cilin z. Lloga ka instituar që ky ligj të kalon. Nga partnerët e koalicionit është kërkuar të ryshqirtohet edhe për një javë”, deklaroi Arben Taravari, kryetar i ASH-së.

AAi tha e partnei i koalicioni që ka kërkuar kohë shtesë për propozim ligjin në fjalë, aka qenë LSDM. Është i bindur se dallimet do të tejkalohen dhe javën e ardhshme Ligji do të kalojë.

“LSDM-ja ka pasur diçka që ka dashur të konsultohet dhe ka mbetur për javën e ardhshme besoj të kalon Ligji për Amnisti”, deklaroi Arben Taravari, kryetar i ASH-së.

Ai tha se me këtë ligj ASH nuk tenton të shpëtoj askën nga burgu, por thjeshtë të amnistohet ato persona me vepra penale më të lehta që të lirohet mbipopullimi në burgje, ku tha Taravari, kushtet janë të mjerueshme.

Continue Reading

Lajme

Drejtori Gazmend Abdija në Republikën Çeke, promovohen eksportet e kompanive të RMV-së

Published

on

Agjencia për Investime të Huaja dhe Promovim të Eksportit të Republikës së Maqedonisë së Veriut në bashkëpunim me Shoqatën Tregtare të Maqedonisë në Republikën Çeke, dje, më 21 shtator 2023, në Pragë, Republika Çeke, filloi Konferenca dy-ditore e biznesit me temë: “Mundësitë për investime dhe procesi i granteve të WBIF, rrjetëzimi dhe takime B2B ndërmjet kompanive maqedonase dhe çeke nga sektorët e energjisë, industrisë automobilistike, agrobiznesit, industrisë së verës dhe ndërtimit”.

Qëllimi i kësaj konference dyditore është të inkurajojë bashkëpunimin ekonomik ndërmjet Republikës së Maqedonisë së Veriut dhe Republikës Çeke, të lehtësojë mundësinë e lidhjes së partneriteteve të reja ndërmjet kompanive maqedonase dhe çeke, si dhe të inkurajojë kompanitë nga Republika Çeke dhe rajon për të investuar në vendin tonë.

Konferenca është një platformë ideale për kompanitë aktuale vendase për të gjetur mënyra të reja për zhvillimin e biznesit dhe për të forcuar lidhjet me kompanitë nga Republika Çeke dhe rajoni.

Në këtë konferencë, fjalën e mbajti drejtori i InvestNorthMacedonia, Gazmend Abdija, i cili mbështeti kompanitë pjesëmarrëse në aktivitet. Pas përfundimit të pjesës zyrtare të konferencës, të pranishmit patën mundësinë të shijojnë verën dhe ushqimet maqedonase, si dhe të takohen me kompani nga të dyja vendet.

Gjatë ditës së sotme priten një numër i madh i takimeve B2B ndërmjet kompanive nga Maqedonia dhe Çekia, të cilat shpresojmë se do të rezultojnë në bashkëpunim të suksesshëm në të ardhmen.

Continue Reading

TOP Lajme