Connect with us

Lajme

Instituti Arbën Xhaferi: Përfaqësimi adekuat i komuniteteve do të arrihet në vitin 2055

Published

on

Parimi i përfaqësimit të drejtë dhe adekuad i komuniteteve në nivel të përgjithshëm të sektorit publik, është realizuar në masë prej 67%.

Në vitin 2014 ka qenë 59%, që i bie të ketë një përmirësim prej 1% në vit. Shqiptarët kanë qenë vazhdimisht dukshëm të nënpërfaqësuar.

Por, gjatë 8 viteve të fundit, përfaqësimi shqiptar është përmirësuar me rreth 1% në vit. Këto janë gjetjet në analizën e Institutit për Politika Publike Arbën Xhaferi dedikuar përfaqësimit të komuniteteve dhe të grave në sektorin publik të Maqedonisë së Veriurt, bazuar në të dhënat e Barometrit të Përfaqësimit të Drejtë të Institutit. Me trendin aktual, sipas tyre përfaqësimi adekuat i komuniteteve në pozita udhëheqëse do të arrihet pas 46 viteve, ose rreth vitit 2068.

Në pozitat drejtuese, niveli përmbushjes së përfaqësimit të drejtë të komuniteteve në pozitat udhëheqëse ishte 54% në vitin 2022, krahasuar me 45% në vitin 2014, pra gjithashtu ka një përmirësim prej 1% në vit.

Instituti për Politika Publike Arbën Xhaferi

“Ka një tendencë të përgjithshme përmirësimi, pasi indeksi lëviz nga 5,9 në vitin 2014 në 6,7 më 2022. Duke pasur parasysh atë që përfaqëson indeksi, një mënyrë për të menduar për këtë është se në vitin 2014 përfaqësimi ishte 59% e përfaqësimit adekuat, ndërsa në vitin 2022 ishte 67%. Gjatë një periudhe 8-vjeçare përmbushja e parimit të përfaqësimit të drejtë u përmirësua për 8%, ose 1% në vit”.

Indeksi gjinor, sipas analizës së Institutit është më i ulët se indeksi i përgjithshëm.

Instituti për Politika Publike Arbën Xhaferi

“Kur është fjala për indeksin gjinor për postet drejtuese, ai është disi më i ulët se indeksi i përgjithshëm, por shumë afër një gjendje ideale. Indeksi i lidershipit u përmirësua nga 9,1 në 2020 në 9,6 në 2022. Ky është një përmirësim prej 5% gjatë tre viteve, pra me një ritëm më të shpejtë se indeksi i përgjithshëm i përfaqësimit gjinor”.

Sipas tyre, është shqetësuese që përfaqësimi i romëve është ulur nga viti 2014 në 2022. Kurse komuniteti serb dhe ai vlleh janë dukshëm të mbipërfaqësuar në pozita udhëheqëse dhe këto trende kanë qenë në rritje në periudhën 2014-2022.

Ky projekt i mbështetur e Bashkimit Evropian, ka mbledhur të dhëna për përfaqësimin e komuniteteve dhe të grave në institucionet publike në periudhën 2014-2022, bazuar në raportet e Avokatit të Popullit. Indekset e përfaqësimit të drejtë kalkulohen sipas strukturës demografike të popullsisë, bazuar në regjistrimin e popullsisë të vitit 2021.

Continue Reading

Lajme

VLEN emëron pesë profesorë universitar për zv/ministra

Published

on

By

Nga gjithsej 7 zv. ministra të cilët vijnë nga radhët e Koalicionit VLEN, pesë nga këta janë nga bota akademike, profesorë universitarë.

Flakron Bexheti, doktor shkence do të jetë zv/ministër i Bujqësisë, Kaltrina Zekolli, doktor shkence do të jetë zv/ministre e Transportit, Lulzim Aliu, doktor shkence do të jetë zv/ministër i Arsimit, Astrit Iseni, doktor shkence është caktuar të jetë zv/ministër në MPB, si dhe Safije Sadiki Shaini zv/ministre e Sportit, është doktorante dhe ligjëruese në universitet.
Sedat Sulejmani është emëruar zv/ministër i Kulturës, ndërsa Elfete Ismaili është emëruar zv/ministre e Mbrojtjes, të dy profesionistë të shquar.

Flakron Bexheti është ligjërues në Universitetin “Nënë Tereza”, njëjtë Kaltrina Zekolli dhe Safije Sadiki Shaini. Astrit Iseni është ligjërues në Universitetin e Tetovës “Fadil Sulejmani” dhe Lulzim Aliu i cili ligjëron në Universitetin “Kirili dhe Metodi”.

Continue Reading

Lajme

Fetai: BDI ka shkelur çdo parim të Marrëveshjes së Ohrit!

Published

on

By

Zv.kryeministri për qeverisje të mirë, Arben Fetai, ka komentuar paralajmërimet se kryetari i BDI-së Ali Ahmeti ka angazhuar një ekip ndërkombëtar, i cili është duke punuar në disa ide të propozuara për të pamundësuar mosrespektimin e vullnetit të votuesve në të ardhmen dhe shkeljen e frymës së Marrëveshjes së Ohrit.

Në një prononcim për gazetën LAJM, këto paralajmërime të BDI-së, Fetai i quajti manovra për marketing politik.

Ai kujtoi se në të kalurën Ahmeti kishte paralajmëruar se do të angazhonte edhe ekipe të CIA-s dhe FBI-së për zbardhjen e rasteve të montuara.

“Ne jemi mësuar me lojëra të tilla, deklarata pompoze nga ana e BDI-së. I mbani mend rastet e montuara politike, ku sa herë kanë thënë që do e thërrasin FBI-në, CIA-n… Por, në fakt këto janë vetëm manovra marketingu të dëshpëruara sepse mendoj se BDI-ja ende nuk është mësuar me faktin që është në opozitë dhe do t’i duhet pak kohë të ambientohen në rolin e saj të ri. Sa i përket faktorit ndërkombëtar, e kemi dëgjuar deklaratën e ambasadores amerikane në vend, zonjës Ageler, por edhe ambasadorët tjera, të cilët e thonë shumë qartë atë që e themi ne, se për të formuar qeveri nuk ka ligj që e parasheh se BDI duhet të jetë doemos në Qeveri. Ne kemi legjitimitet të fortë, 107 mijë vota të pasta shqiptare të cilat na japin legjitimitetin e plotë për të bërë punën tonë dhe për të zbatuar programin e koalicionit VLEN dhe programin qeveritar, në mënyrë që të sjellim një ndryshim të prekshëm për secilin qyetarë të këtij vendi dhe veçanërisht shqiptarët të cilët kanë kërkuar ndryshim për dy dekada me radhë. Ata thirren në Marrëveshjen e Ohrit dhe luftën e vitit 2001 ndërkohë që kanë shkulur çdo parim nga përpjekja e tyre për të viteve të pasluftës”, tha Fetai për gazetën LAJM.

Continue Reading

Lajme

Fetai numëron vendimet nga mbledhja e djeshme e Qeverisë: 100 miljon euro për komunat shqiptare, rritje e pensioneve, mbyllja e kazinove online, shënimi i Marrëveshjes së Ohrit

Published

on

By

Në një intervistë sot, zv/kryeministri për Qeverisje të mirë dhe Transparencë Arben Fetai ka numëruar vendimet e djeshme të mara në mbledhjen e Qeverisë që janë në favor të shqiptarëve. Nga rebalansi i buxhetit gati 100 milion euro investime për projekte infrastrukturore do të ndahen për komunat shqiptare, rritja e pensioneve me 5000 denare, interpretimi autentik i ligjit për kazinote, qe do të mbyll menjëhere lazinot online dhe zvogëlojë numrin e kazinove fizike për 50-70% dhe të tjera
Në seancën e djeshme të qeverisë së Maqedonisë së Veriut, u morën vendime qenësore për zhvillimin e mëtejshëm të politikave të VLEN.
Në këtë seancë:

Janë emëruar 10 drejtorë të rinj nga Koalicioni VLEN; individë të përkushtuar të cilët do të sjellin energji dhe ide inovative në institucionet përkatëse.

Qeveria e RMV angazhoi Ministrinë e Financave të bëjë interpretimin autentik të Ligjit për lojërat e fatit; Intepretimi autentik mundëson largimin e kumarit nga shtëpitë tona, me mbylljen e menjëhershme të on-line kazinove dhe zvogëlimin e kazinove dhe bastoreve nga 50-70%.

Në cilësinë e zv.kryeministrit të parë, Izet Mexhiti u zgjodh koordinator i organizimit të ngjarjeve për shënimin e Marrëveshjes Kornizë të Ohrit.

Continue Reading

TOP Lajme