Trajanov: Thonin se shpenzohen para të mëdha për Pandeminë, në fund dolën vetëm 7.5 milion

e postuar më at 21:07
126 0

Për partnerin e koalicionit të LSDM-së, Pavle Trajanov nga LD është e pakuptueshme se si u shpenzuan vetëm 7 milion e gjysmë euro për t’u marrë me pandeminë, megjithëse qeveria mburrej se ishin mbuluar të gjitha nevojat shëndetësore.

Trajanov i tha “Çfarë nuk është e qartë” se shpjegimi i qeverisë pse Maqedonia nuk mori fonde nga Fondi i Solidaritetit të BE, është vetëm një shpjegim politik ditor për të kaluar në opinion.

Kishte një njoftim se të gjitha nevojat në kujdesin shëndetësor janë mbuluar, se janë alokuar fonde të mëdha, që fondet e buxhetit janë ridrejtuar, si dhe se ato janë në funksion të mbrojtjes së shëndetit të njeriut. Kjo do të thotë që ambulancat, klinikat janë duke u pajisur, se ata po përgatiten për një gjendje më të keqe, dhe kjo do të thoshte që opinioni po shpenzon burime të mëdha. Tani rezulton se 7 milion e gjysmë janë shpenzuar vetëm për 4 muaj dhe për mua është e pakuptueshme dhe shpjegimi është i papranueshëm, tha Trajanov.

Sipas tij, kjo duhet të sqarohet sepse këto donacione nga Bashkimi Evropian janë thelbësore për Maqedoninë, duke shtuar se në ditët e ardhshme vendi do të marrë hua 700 milion euro euroobligacion dhe 300 milion euro borxh të brendshëm.

– Bashkimi Evropian, sipas disa parametrave, na anashkaloi, nuk na dhuroi fonde, prandaj mendoj se duhet sqaruar sepse në të ardhmen mund të anashkalohemi në të njëjtën mënyrë me donacione që janë të rëndësishme dhe thelbësore sepse Maqedonia do ketë këto ditë huazuan rreth 1 miliard euro, 700 milion euroobligacion, 300 milion euro borxh të brendshëm, tha ai.

Trajanov thotë se nuk është i sigurt se gjithçka që i prezantohet publikut është reale, siç tha ai nuk ka depërtim dhe transparencë në sa janë shpenzuar paratë e buxhetit.

– Që nga fillimi, situata ishte jashtëzakonisht kaotike, nuk siguroi pajisje të mjaftueshme mbrojtëse, reagentë dhe gjithçka që ishte e nevojshme për veprim parandalues. Në kushtet kur kishim vetëm disa të infektuar me koronavirus, u morën disa masa dhe mendoj më shumë se gjithçka që ishte në fillim u prezantua më shumë në media se ato janë marrë, unë nuk di ndonjë aktivitet, orë policore, karantinë, tha Trajanov.

Sipas tij, e gjithë kjo në kushtet e një numri jashtëzakonisht të vogël të të infektuarve, duke supozuar se burimet janë shpenzuar, tani rezulton se gjithçka që është prokuruar ishte ndihmë e huaj.

– Por nuk jam i sigurt se çfarë është paraqitur si një gjendje e situatës reale në vend. Nuk ka pasqyrë të saktë se sa janë shpenzuar. Ky është problemi. Nuk ka të dhëna të sakta, transparencë se ku janë shpenzuar paratë, thotë Trajanov.

nga kategoria