Studiuesit e NASA-s po kërkojnë shpjegime për shiritat e pazakontë në rajonin malor të Siberisë Qendrore që janë regjistruar nga satelitët.

147 0

Një satelit i NASA-s mori linja të çuditshme që ngatërrojnë shkencëtarët, raporton 9news.

Fotot tregojnë rajonin në të dy anët e lumit Markha në malet qendrore siberiane dhe u kapën nga Operacional Land Imager (OLI) në satelitin Landsat 8.

Megjithëse efekti i pazakontë i vijave është i pranishëm gjatë gjithë vitit, ai është më i dukshëm në dimër sepse bora e bardhë nxjerr në pah modelin.

Një arsye tjetër, sipas gjeomorfologëve, mund të jetë natyra e tokës.

Në rajonet me ngrirje të përhershme shpesh ka të ashtuquajturat gelisole – toka që janë të ngrira në një thellësi prej 2 metrash edhe në verë. Kur ngrin dhe shkrin, shtresat e tokës përzihen dhe formojnë modele vertikale.

Administrator

Ky lajmë është postuar nga ana e redaksionit SMART NEWS. - Administratori

nga kategoria

pg slot