Shtyrja e regjistrimit arrinë në Kuvend, Zaev pret mbështetje nga të gjitha partitë

e postuar më at 08:12
218 0

– Qeveria në seancën e djeshme e konfirmoi tekstin e propozim-ligjit për ndryshimin dhe plotësimin e Ligjit për Regjistrimin e Popullsisë, Amvisërive dhe Banesave në vitin 2021, me të cilin bëhet ndryshimi i datave për zbatimin e këtij operacioni statistikor. Dje, Kryeministri Zoran Zaev shprehu shpresë se të gjitha partitë politike do t’i mbështesin ndryshimet e Ligjit, megjithëse Aleanca për Shqiptarët dhe Alternativa paralajmëruan bllokadën e tyre, duke theksuar se nuk e mbështesin shtyrjen e regjistrimit.

Siç njoftoi shërbimi për informim i Qeverisë, në Kuvend do të dorëzohet Propozim-ligj me ndryshimet dhe plotësimet e bëra me të cilat shtyhet regjistrimi për në shtator të vitit 2021 dhe se procesi i vetëregjistrimit të qytetarëve nga diaspora vazhdohet deri në fund të mbajtjes së regjistrimit në shtator.

Vendimi për shtyrjen e regjistrimit u mor në takimin pa dy ditëve midis kryeministrit Zoran Zaev dhe liderit të opozitës VMRO-DPMNE, Hristijan Mickoski, të cilët u dakorduan që regjistrimi në terren, i cili duhet të fillonte nesër, të shtyhej dhe të zhvillohej nga 5 shtatori deri më 30 këtë vit, në mënyrë që të krijohet një mundësi për imunizimin e popullsisë dhe regjistruesve. Në mënyrë që të jetë në gjendje të zbatohet kjo shtyre, është i nevojshëm ndryshim në Ligjin ekzistues për regjistrimin në vitin 2021.

Ministri i Drejtësisë Bojan Mariçiq dje deklaroi se ndryshimet në Ligjin për Regjistrim janë të vogla dhe zbresin në dy pyetje – se data e regjistrimit në vend të 1 deri më 21 prill do të jetë nga 5 në 30 shtator dhe se diaspora mund të vazhdojë të regjistrohet deri më 30 shtator, kur pjesa në terren e regjistrimit duhet të përfundojë.

Ai paralajmëroi se do të propozojë Qeveria t’i dërgojë ndryshimet e Ligjit në Kuvend “me flamur Evropian” dhe në procedurë të shkurtuar, siç u propozua kryesisht, me ç’ka nuk pret mundësi për bllokada.

Sidoqoftë, koalicioni Aleanca për shqiptarët dhe Alternativa kumtoi se janë kundër shtyrjes së regjistrimit. Liderët e të dy partive opozitare, Ziadin Sela dhe Afrim Gashi, në konferencë për shtyp në Kuvend theksuan se nuk e pranojnë shtyrjen e regjistrimit në terren, që duhej të fillonte më 1 prill, për më 5 shtator. Paralajmëruan se 12 deputetët e tyre do të votojnë kundër ndryshimit të Ligjit për regjistrim.

“Do t’I shfrytëzojmë të gjitha mjetet dhe gjithçka që është në fuqinë tone që ky proces të vazhdojë. Kjo formë e shtyrjes së regjistrimit, siç vepruan Zaev dhe Mickoski, për ne është e papranueshme. Regjistrimi nuk duhet të politizohet, por përfundimisht të dimë se sa jemi dhe të sillen vendime në bazë të asaj”, deklaroi Gashi.

Sela, nga ana e tija, theksoi se ky koalicion ka mekanizma të parandalojë ndryshim apo shtyrje të Ligjit për regjistrim përmes Shumicës së Badenterit.

Kryeministri Zaev dje në konferencë për shtyp deklaroi se beson se të gjitha partitë do të veprojnë me përgjegjësi dhe do të gjejmë zgjidhje për të mbështetur ndryshimet në Ligjin e regjistrimit.

J X

nga kategoria

pg slot