Paga minimale rritet për 446 denarë, LSM: Kjo nuk është e mjaftueshme

e postuar më at 08:02
157 0

Lidhja e Sindikatave të Maqedonisë, LSM, beson se rritja e pagës minimale në 15,401 denarë që do të ndodhë me rregullimin në mars, pra me 446 denarë, nuk është e mjaftueshme.Sipas kreut të LSM, Darko Dimovski, duke pasur parasysh kostot e mëdha që punëtori te ne ka për trajtimin e kovidit 19, të cilat arrijnë në minimum prej 6,000 denarë, paga minimale duhet të rritet në të paktën 16,976 denarë.Ja se çfarë shkruajti Lidhja në deklaratën e saj të fundit: “Sipas nenit 4 në Gazetën Zyrtare të Republikës së Maqedonisë, shuma e pagës minimale të paguar në shumën bruto për vitin paraprak rregullohet në mars të çdo viti me: një të tretën e rritjes së pagës mesatare të paguar në Republikë të Maqedonisë, një e treta e rritjes së indeksit të kostos dhe një e treta e rritjes reale të produktit të brendshëm bruto për vitin e kaluar”, sipas të dhënave të Entit Shtetëror të Statistikave.Paga minimale neto tani është 14,955 denarë, e rritur kur u rrit përjashtimi nga taksat në janar, dhe paga minimale prej 14,934 denarë u rrit me 21 denarë. Me këtë rregullim, në mars 2021, paga minimale neto do të rritet neto për 446 denarë (15,401 denarë).

Ndërsa paga minimale bruto tani është 21,776 denarë dhe me këtë rregullim paga minimale bruto do të rritet me 690 denarë. (22 466 denarë). Paga mesatare neto për dhjetor 2020 është 28 294 denarë, dhe paga minimale neto do të jetë 15,401 denarë dhe paga minimale do të mbulojë 54,43 përqind të pagës mesatare. LIdhja e Sindikatave të Maqedonisë beson se një rritje e tillë e pagës minimale nuk është e mjaftueshme, duke pasur parasysh se në të kaluarën, punëtori te ne vetëm për trajtim për shkak të sëmundjes ose izolimit nga Covid-19 kishte rritur koston e vitaminave dhe ilaçeve nga në së paku 6,000 denarë në muaj, dhe ka çmime të rritura për të gjitha produktet që janë të nevojshme për një familje prej katër vetësh. “Për këto arsye, ne apelojmë që paga minimale të rritet në shumën prej 60 përqind të pagës mesatare dhe nuk duhet të jetë më e vogël se 16,976 denarë”, tha nga LSM. Për më tepër, ata kujtojnë se rritja e pagës minimale duhet të nënkuptojë një rritje spirale të pagave të tjera në të gjithë sektorët dhe aktivitetet për të gjithë punëtorët, dhe kujtojnë se nuk është e ligjshme që një punëdhënës të paguajë një pagë vetëm në shumën e pagës minimale, nëse ka stzh, punë me turn, orë shtesë, punë gjatë festave, etj. Smart News TV

J X

nga kategoria

pg slot