Nëse keni alergji të rënda, mos u vaksinoni! Pacientët me alergji të thjeshta mund të vaksinohen

e postuar më at 07:13
92 0

Për shkak të frikës nga reagimet alergjike gjatë vaksinimit kundër Kovid-19, pacientët që kanë pasur shok anafilaktik nuk duhet të vaksinohen me këtë lloj të vaksinës, thotë mjeku nga Klinika për pulmologji, Dejan Dokiq. Shpjegon se ky shok shkaktohet si rezultat i reagimit alergjik i cili mund të cenojë jetën deri në atë shkallë që të intervenohet me adrenalinë ose epinefrin me qëllim që të shpëtohet jeta e personit.

“Ky shok shkaktohet si rezultat i reagimit alergjik qoftë nga medikamentet, më së shpeshti nga penicelini, mund të jetë nga pickimi i insekteve ose nëse ka reagim alergjik nga ndonjë medikamenti tjetër përveç se penicelinit, pjesë përbërëse e vaksinave, d.m.th. nëse pacienti paraprakisht ka marrë vaksina dhe ka reaguar me reagim alergjik, por nuk ka qenë çfarëdo lloj reagimi por shok, ku kemi rënie të shtypjes që është gjendje e cila e vendos në rrezik jetën, shpesh sjell skuqje në trup, ngufatje në formë të astmës, ënje e buzëve dhe mbulim me djersë të ftohta”, tha Dejan Dokiq – Drejtor i Klinikës për Pulmologji.

J X

nga kategoria