Ndryshimi i Kodi zgjedhor vetëm me konsensus gjithëpartiak

e postuar më at 09:59
161 0

Në Kuvendin e Maqedonisë së Veriut pritet së shpejti të hapet debat për ndryshimin e Kodit Zgjedhor, me të cilin parashihen ndryshime në modelin zgjedhor duke aplikuar lista të hapura të kandidatëve për këshilltarë komunash, që më vonë duhet te jetë një model edhe për zgjedhjet parlamentare.

Deputetët e Lidhjes Demokratike, VMRO-Popullore, Partisë Liberale Demokratike dhe Lidhjes Socialdemokrate kanë dorëzuar propozim-ligjin për ndryshim dhe plotësim të Kodit Zgjedhor, me të cilin, nëse miratohet, Maqedonia e Veriut do të ketë vetëm një njësi zgjedhore në zgjedhjet e ardhshme parlamentare, në vend të gjashtë njësive zgjedhore, ashtu sikur tani që janë zgjedhur deputetët, përcjell Zhurnal.mk

Një tjetër risi është edhe votimi përmes identifikimit biometrik apo përmes gjurmëve të gishtave i njohur si “fingerprint”, eliminon mundësinë e keqpërdorimit të votave, votimin familjar apo votimin për persona të tjerë.

Në Kuvend, tashmë është dorëzuar edhe teksti për furnizimin me pajisjet për gjurmë gishtrinjësh, që do të inkorporohet në propozimin e ndryshimeve të Kodit Zgjedhor.

Propozuesit thonë se KSHZ-ja duhet të angazhohet për zbatimin e kësaj forme të re të votimit.

Në lidhje me ndryshimet e lartpërmendura, agjencia e lajmeve Zhurnal, ka kontaktuar Kastriot Rexhepin nga Lëvizja Besa, duke pyetur për qëndrimin partisë së tij.

“Për të gjitha ndryshimet e kodit zgjedhor jashtë propozim ligjit që është në rend dite duhet të ketë konsensus të gjërë të partive politike në kuvend. Mbetet pjesë e debatit çështja për lista të hapura dhe modeleve zgjedhore që duhet të dakordohen në të ardhmen si rezultat i grupeve punuese në të cilin edhe Lëvizja BESA ka deleguar përfaqësues”, tha Rexhepi në prononcimin e tij.

J X

nga kategoria

Osmani: Diaspora regjistrohet

Posted by - 06/04/2021 0
Ministri i Punëve të Jashtme Bujar Osmani, në Click Plus edhe një herë theksoi se diaspora regjistrohet dhe do të…
pg slot