Maqedonia e treta në botë për nga numri i vdekjeve nga Covid 19

e postuar më at 22:12
157 0

Transmetimi i virusit po zvogëlohet, thonë Ministria e Shëndetësisë, dhe sipas disa epidemiologëve ky është një lajm i mirë. Epidemiologu Dr. Sasho Olumçev thotë për TV 24 se ai pret që situata të stabilizohet brenda dy javësh dhe t’i japë fund përhapjes së shpejtë të virusit.

“Në 14 ditë mendoj se rezultati do të ndihet, nëse numri bazë i riprodhimit bie nën 1, në dy javët e ardhshme nëse bashkohemi me këto masa mendoj se do të bjerë edhe më shumë dhe atëherë kemi një shans për t’i dhënë fund transferimit të shpejtë të virusi nga një person tek tjetri dhe për ta ndaluar atë, domethënë të bëjmë një pllajë, një ngecje në të cilën do të jemi në gjendje të kontrollojmë sëmundjen”, tha Dr. Sasho Olumçev, epidemiolog.

Sipas Olumçev, për përfundimin e epidemisë, 95% e popullatës duhet të vaksinohen ose 65% të marrin virusin, dhe efektet e vaksinimit pritet të shihen tre muaj pas fillimit të vaksinimit.

“Nëse ndjekim të gjitha rregullat për vaksinim, në mënyrë që të kemi një imunitet cilësor, 95% e popullatës duhet të vaksinohen. Meqenëse këto janë vaksina të reja, ne duhet të marrim dozat e para dhe të dyta, dhe distanca midis dy dozave është midis 20 ditësh dhe një muaj, konsideroni se pas dozës së dytë ju duhen të paktën tre javë për të krijuar imunitet, kështu që prisni në të paktën tre muaj nga fillimi i vaksinimit për të pritur disa rezultate më të mira”, tha Olumçev.

Për momentin, situata epidemiologjike është e pafavorshme, dhe familje të tëra janë shtruar në spital, thotë Dr. Olumçev. Virusi është shumë më ngjitës dhe, ndryshe nga më parë, tani shkakton simptoma më të rënda pas ditës së tretë të infektimit, dhe është shqetësuese që të rinjtë sëmuren. Lidhur me vdekshmërinë e lartë, thotë Dr. Olumçev thotë se një numër i madh i pacientëve kërkojnë ndihmë mjekësore vonë.

“Kur ngopja e tyre fillon të bjerë dhe kur zhvillohet bronkopneumonia, ata vijnë te mjeku, dhe sistemi nuk mund të thithë më ato valë të një numri të madh të pacientëve, dhe megjithatë ne jemi një komb që ka shumë sëmundje bashkëkohore dhe një numër i madh akoma mendojnë se kjo sëmundje nuk ekziston, kështu që një pjesë e madhe e vdekshmërisë lidhet me këtë”, tha Dr. Olumçev.

Sipas të dhënave më të fundit nga autoritetet shëndetësore, mbi 1,600 qytetarë janë në spital për shkak të ndërlikimeve nga koronavirusi, përveç në Qendrat Covid të Shkupit, është kritike në Qendrat Covid në Ohër dhe Prilep ku ka mbi njëqind të shtruar në spital.

nga kategoria