Maleski: Maqedonia nuk ka trashëgimi historike mesjetare

e postuar më at 21:27
185 0

Profesori dhe Ministri i parë i Punëve të Jashtme në Maqedoninë e pavarur, Denko Maleski në një kolonë për agjensinë bullgare BGNES shpreh shqetësim për mungesën e debatit dhe mendimit demokratik në Maqedoni.

“Kjo frymë mungon kudo, madje edhe në muzikë, gjë që ndodhi me shkëlqyeshëm Vasil Gavranliev, të cilit i uroj suksese në Eurovision,” tha Maleski.

Mungon edhe në nivelin më të lartë. Presidenti i tanishëm Stevo Pendarovski tha se vendi ynë nuk është në gjendje të zgjidhë ndonjë problem të madh pa pjesëmarrjen e huaj. Ky, sigurisht, është një turp i madh për udhëheqësit e partisë, por edhe për atë personalisht. Ky është një turp për ne si qytetarë. “Por kjo vetëm konfirmon që politika maqedonase nuk ka mendim demokratik, si dhe midis gazetarëve dhe historianëve,” tha Maleski.

Ai pyet nëse zgjidhja mund të ndihmojë të huajt. “Nëse përfshijmë ndërmjetës të huaj në mosmarrëveshjen maqedono-bullgare, çfarë nuk do të ndodhë derisa të mos rrezikohen interesat e vendeve të mëdha, dmth. NATO, atëherë ata do të konsultohen me historianët e tyre, të cilët do t’i informojnë ata jo për tonën ose Bullgarinë, por për letërsinë politike dhe historike Perëndimore, e cila është më afër fakteve historike. Në një bisedë të tillë, do të na pëlqejnë disa nga gjërat që dëgjojmë, të tjerët jo. Që kombi dhe gjuha maqedonase ekzistojnë, dhe jo vetëm që askush nuk duhet t’i mohojë, por përkundrazi, të gjithë duhet t’i trajtojnë me respekt.

Si aleatë në luftën e madhe antifashiste gjatë Luftës së Dytë Botërore, së bashku me popujt e tjerë Jugosllavë, ne kemi lidhje të qëndrueshme dhe të pathyeshme. Megjithatë, ka vetëm dy vende në Ballkan që nuk kanë një trashëgimi historike mesjetare, por janë vende moderne, moderne: Sllovenia dhe Maqedonia.

Ata gjithashtu do të shpjegojnë idenë pan-bullgare dhe sesi gjeopolitika përshpejtoi krijimin e kombit maqedonas në mes të 19-të dhe veçanërisht në vitet 1930 dhe 1940. Sa për Kirilin dhe Metodin, ata së pari do të shpjegojnë se kudo në Evropë, shkrim-leximi dhe krishterimi po përhapen nga qytetet aktive të Venecias, Dubrovnikut ose Selanikut, nga qendrat ekonomike dhe kulturore e deri në brendësi. Kështu, të dy maqedonasit dhe bullgarët do të kuptojnë se vëllezërit e shenjtë ishin, në fakt, kryesisht zyrtarë bizantinë, jo maqedonas ose bullgarë.

“Ndoshta atëherë më në fund do të kuptojmë se nga vjen ngjashmëria midis alfabetit grek dhe alfabetit tonë cirilik dhe ne do të ndalojmë së diskutuari nëse ne apo Bullgarët jemi djepi i civilizimit sllav.”

nga kategoria

pg slot