“Karta e shansit”, kush është nën 35 vjeç të vijë të punojë.250 mijë vende pune në Gjermani

e postuar më at 16:10
64 0

BERLIN- Lokomotiva e ekonomisë evropiane ka nevojë për punëtorë. Shoqata Qendrore e Artizanatit Gjerman raporton se tashmë ka një mungesë prej rreth 250,000 punëtorësh të kualifikuar dhe 20,000 vende trajnimi mbeten të lira çdo vit.

Dhe problemi sa vjen e bëhet më i madh sepse ka gjithnjë e më shumë pensionistë dhe gjithnjë e më pak punëtorë. Sipas parashikimit të punëtorëve të kualifikuar për Ministrinë e Punës, në vitin 2026 do të ketë vetëm një tepricë të punëtorëve të kualifikuar në gjashtë profesione, veçanërisht në shitje me pakicë për shkak të rritjes së blerjeve online. Qeveria tani dëshiron të marrë kundërmasa. Ministri i Punës Hubertus Heil (49, SPD) mbështetet në tre strategji:

► Arsim dhe trajnim për njerëzit që jetojnë këtu.

► Më shumë gra në punë!

► Emigrim më i madh.

Risia më e madhe, sipas Heil: Ne po prezantojmë një kartë mundësish me një sistem transparent pikësh, në mënyrë që njerëzit për të cilët ka nevojë vendi ynë të mund të vijnë tek ne më lehtë.

Kushdo që mund të tregojë një kualifikim të njohur nga Gjermania, pavarësisht nëse bëhet fjalë për stazh apo diplomë, plotëson menjëherë kushtet për të shkuar atje.

“Por ne duam t’u japim edhe njerëzve që kanë pika të tjera të forta dhe që na duhen në tregun e punës një shans për të ardhur në Gjermani,”- shpjegon ministri.

Për këtë qëllim, është futur një sistem pikësh, i cili duhet të përfshijë katër kritere:

1. Diplomë

2. Përvojë profesionale të paktën tre vjet

3. Aftësi gjuhësore ose qëndrim i mëparshëm në Gjermani

4. Mosha nën 35 vjeç.

Kushdo që plotëson tre nga katër kriteret duhet të marrë të ashtuquajturën “karta e shansit”./BILD

J X

nga kategoria

pg slot