Investimet e huaja ulen për 40 për qind në Maqedoni

e postuar më at 19:46
133 0

Investimet e huaja direkte në Maqedoninë e Veriut më 2020 – vit kur u paraqit pandemia – kanë shënuar rënie për rreth 40 për qind, krahasuar me vitin paraprak.

Sipas të dhënave të Bankës Popullore, vitin e kaluar (2020) ka pasur investime të huaja në vlerë prej 239.8 milionë eurove, kundrejt 323.3 milionë eurove që ishin investuar më 2019.

Banka Popullore thotë se sa i përket investimeve të huaja prin Britania e Madhe, me investime që kapin shifrën e 127 milionë euro. Në vendin e dytë është Gjermania me 56 milionë euro, pasuar nga Turqia me investime prej 49 milionë euro. Shtetet e Bashkuara janë në vendin e katërt me 16 milionë euro investime, pasuar nga Bullgaria me 12.2 milionë euro.

Maqedonia e Veriut më 2018 kishte regjistruar shkallën më të lartë të investimeve të huaja, përkatësisht 624 milionë euro. Ndërkaq, më së paku investime të huaja direkte kishte pasur më 2017 në vlerë prej 181.3 milionë euro. Afaristët në Maqedoninë e Veriut thonë se autoritetet shtetërore duhet të fokusohen në zhvillimin e politikave fiskale stimuluese, në mënyrë që të bindin investitorët e huaj të investojnë në këtë shtet. Sipas tyre, në rënien e investimeve të huaja nuk ka ndikuar vetëm pandemia e koronavirusit, por edhe zgjedhje parlamentare si dhe ofertat më të mira që kanë vendet e rajonit.

J X

nga kategoria