Gjithçka që duhet të dini rreth kancerit të gjuhës

e postuar më at 22:29
140 0

Kanceri i gjuhës është një lloj i kancerit i cili fillon që të përhapet nga qelizat e gjuhës dhe mund të depërtojnë direkt në gjuhë. Nga kjo mund të përhapet edhe në kokë dhe qafë.

Ky lloj kanceri shfaqet në pjesën e përparme të gjuhës dhe quhet kancer i gjuhës orale.

Lloji më i rrezikshëm i kancerit të gjuhës shfaqet në:

Sipërfaqen e lëkurës
Rreshtimin e gojës, hundës, laringut, tiroides dhe fytit
Rreshtimin e traktit respirator dhe tretës

Kanceri i gjuhës ndahet me faza, në varësi prej llojit të tumorit. Në bazë se si është shpërhapur ai mund të jetë:

I ulët
I moderuar
I lartë

Në fillim nuk shfaqet ndonjë simptomë që mund të vërehet, ku simptoma më e zakonshme është një plagë që nuk shërohet dhe që rrjedh gjak.

Simptomat e tjera përfshijnë:

Një copë e kuqë ose e bardhë brenda gjuhës
Dhimbje gjatë gëlltitjes
Mpirje e gojës
Dhembje fyti
Gjakderdhje nga gjuha
Një gungë në gjuhë

Zakonisht ky lloj i kancerit shfaqet vetëm në qoftë se:

Pini duhan
Jeni të infektuar me sëmundje të transmetueshme
Nëse keni histori familjare të kancerit
Mbani dietë e dobët
Higjienë e dobët

Kanceri i gjuhës zakonisht shfaqet më shumë te burrat e moshuar sesa te gratë dhe te të rinjtë. Ky kancer shfaqet zakonisht te personat në moshën mbi 55-vjeçare.

nga kategoria