Gjermania mund të përballet me mungesën e fuqisë punëtore të kualifikuar

e postuar më at 13:31
146 0

Gjermania pritet të përballet me një mungesë në rritje të punëtorëve të kualifikuar në dekadat e ardhshme, sipas një studimi të bërë nga Instituti Ekonomik Gjerman (IW).

“Nëse mosha e pensionit mbetet e njëjtë dhe nuk ka rritje të emigracionit të synuar, bizneset gjermane mund të humbasin një në tetë punonjës të aftë, pa llogaritur efektet e pandemisë së COVID-19”, vlerësoi IW, raporton Dpa, përcjell Albinfo.ch.

Studimi shqyrtoi se çfarë do të ndodhë me tregun gjerman të punës pasi gjenerata e bebeve të dalë në pension.

Nëse rregullat e pensionit nuk ndryshojnë dhe emigracioni është i ulët, skenari më i keq, 4,2 milionë punëtorë të kualifikuar ose 12%, do të dalin nga fuqia punëtore deri në vitin 2040.

Sipas skenarit më të mundshëm, atij të mesëm, numri i punëtorëve të kualifikuar do të bjerë me 3,1 milionë ose 8,8%.

“Megjithatë, nëse rregullat e emigracionit rregullohen dhe mosha e pensionit shtyhet prapa, numri i punëtorëve të kualifikuar midis moshës 20 dhe 69 mund të mbahet pothuajse i qëndrueshëm në vitet e ardhshme”, sqarohet në studim.

Sidoqoftë, ekonomia gjermane duhet të përgatitet për ndryshime strukturore, sepse gjithnjë e më shumë persona po zgjedhin një arsim akademik për trajnimin profesional, duke rezultuar në një përbërje të ndryshme të fuqisë punëtore të aftë në të ardhmen, sipas studiuesve të IW.

nga kategoria

pg slot