Gjenerali Breedlove: Konfliktet mes Perëndimit dhe Rusisë në Ballkan do të intensifikohen

e postuar më at 19:03
151 0

Ky vit do të shënojë intensifikimin e konfliktit midis Perëndimit dhe Rusisë për të ardhmen e Evropës Juglindore, por Qeveria e re amerikane ka kthyer fokusin e SHBA në zonë pas më shumë se një dekade tërheqjeje, deklaroi sot komandanti në pension i NATO-s, Philip M. Breedlove.

“2021 do të jetë një vit i konflikteve në rritje midis Perëndimit dhe Rusisë për të ardhmen e Ballkanit Perëndimor”, tha ish-gjenerali i Forcave Ajrore të SHBA-së Breedlove, duke folur nga Florida për një tryezë virtuale për gazetarët kroatë.

Moska do të vazhdojë të kundërshtojë me forcë përparimin e BeH drejt Bashkimit Evropian dhe Serbia do të zbatojë të ashtuquajturin projektin e saj të Serbisë së Madhe për Kosovën, Malin e Zi dhe BeH, parashikon Breedlove, një ekspert evropian i sigurisë, transmetojnë mediat kroate.

Ish-gjenerali amerikan, i cili e quan sekretarin e ri të Mbrojtjes Lloyd Austin një “mik të mirë” dhe ka punuar shpesh me presidentin e SHBA, Joe Biden në të kaluarën, ndërsa ai ishte një senator dhe nënkryetar, pretendon se “lajmi i mirë” është se qeveria e re e SHBA e ka bërë të qartë veten drejt NATO-s dhe Evropës Juglindore.

“Presidenti i ri do ta sjellë Amerikën përsëri në Evropë për të qenë përsëri pjesë e udhëheqjes atje,” pas dymbëdhjetë vjet “tërheqjeje” amerikane nga kontinenti”, theksoi ai.

Breedlove tregon se ai “refuzon të jetë politikan” pasi të dy partitë politike i besojnë atij në Uashington, “kështu që ai nuk dëshiron të tjetërsojë gjysmën e audiencës”, por tha se njerëzit e emëruar nga qeveria e Biden janë të përkushtuar fuqimisht ndaj NATO-s dhe të njohur me konteksti gjeopolitik evropian dhe perëndimor.

“Unë mendoj se do të shihni një lloj të përshtatshëm të vëmendjes së SHBA”, tha ai.

Duke komentuar mbi forcimin e përshpejtuar ushtarak të Serbisë, Breedlove tha se NATO duhet të jetë më e hapur në veprimet e saj në lidhje me ngjarjet në Ballkan.

“Një pjesë e të kuptuarit të problemit është pranimi se ai ekziston, si dhe kategorizimi i tij. Unë mendoj se do të ishte shumë e dobishme nëse udhëheqja e NATO-s do të ishte më e drejtpërdrejtë në lidhje me këto shqetësime, dhe ndaj tyre të përgjigjet në mënyrë diplomatike dhe politike në rajon”, tha ai.

Tryeza e rrumbullakët për gazetarët dhe analistët kroatë me Breedlove u organizua nga Lockheed Martin, i cili është një nga katër ofruesit e avionëve luftarakë në Kroaci. Breedlove është një bashkëpunëtor i jashtëm i prodhuesit amerikan të armëve.

nga kategoria

pg slot