DW: Ligji për zgjedhje – mollë sherri për zgjedhjen e presidentit të Kosovës

e postuar më at 11:28
111 0

Nisma për zgjedhjen e presidentit të vendit dramatizoi situatën politike në Kosovë ndërmjet pozitës dhe opozitës, duke rrezikuar kështu që Vjosa Osmani të mos mund të sigurojë kuorumin e nevojshëm për t’u zgjedhur presidente.

E kjo nënkupton që vendi mund të shkojë në zgjedhje.

Akoma pa u thirrur seanca për zgjedhjen e presidentit, qeveria e Kosovës e udhëhequr nga Albin Kurti në orët e mbrëmjes me një mbledhje të qeverisë miratoi ndryshimet për ligjin për zgjedhjet, pa konsultim me partitë e tjera politike parlamentare, duke nxitur kështu reagime të ashpra të partive opozitare. Po ashtu u thirr një seancë e jashtëzakonshme për ta miratuar ligjin, por, nuk e mori numrin e mjaftueshëm të votave. Procedurat për miratimin e këtij ligji tash do të vazhdojnë në procedurë të rregullt.

Kurti: Ndryshimet mundësi vote për diasporën

Kryeministri Albin Kurti, gjatë mbledhjes së qeverisë kur i miratoi ndryshimet në ligjin për zgjedhje tha se ndryshimet “janë në funksion të garantimit të drejtës së votës për të gjithë qytetarët e Kosovës”. Seanca për ndryshimin e këtij ligji, që i mundëson diasporës të votojë në ambasadat dhe konsullatat e Kosovës nëpër botë, sipas Vetëvendosjes do të mbahet para se deputetët të votojnë për presidentin e ri të vendit.

LDK: Reformat për zgjedhje bëhen në bashkëpunim me opozitën

Lidhja Demokratike e Kosovës reagoi ashpër. Kjo parti opozitare, që një javë më parë deklaroi së do të marrë pjesë në seancën e zgjedhjes së presidentes, duket do të ndryshojë qëndrim, nëse Albin Kurti nuk e tërheq tërësisht iniciativën për miratimin e ligjit për zgjedhje. Këtë qëndrim e bëri publik në orët e vona të ditës së premte, por edhe në seancën e kuvendit, kryetari i LDK-së Lumir Abdixhiku, duke theksuar se reformat për zgjedhje në vendet demokratike bëhen bashkë me opozitën. Sipas tij kryeministri Kurti me nismën e tij për ndyshimin e ligjit për zgjedhje po shantazhon opozitën, e “kundërta e asaj që bëhet në vendet demokratike ku reformat zgjedhore bëhen bashkë me opozitën”.

J X

nga kategoria