COVID-19 gjithashtu mund të shkaktojë ndryshime të lëkurës

e postuar më at 23:16
124 0

Simptomat më të zakonshme të COVID-19 janë ethe, kollë e thatë dhe humbje e shijes dhe aromës, dhe shumë pacientë kanë raportuar dhimbje koke, dhimbje të muskujve dhe kyçeve, bllokim të hundës dhe lodhje si simptoma të sëmundjes.

Skuqja dhe ndryshimet e lëkurës janë gjithashtu disa nga simptomat që ndodhin te personat e prekur nga COVID-19, por ato janë më pak të zakonshme.

Sidoqoftë, ka gjithnjë e më shumë të dhëna që zbulojnë se COVID-19 mund të ndikojë edhe në lëkurën e pacientëve.

Një studim i fundit tregoi se ndryshimet e lëkurës ishin simptoma e parë në 17 për qind të pacientëve me COVID-19 të cilët kishin një sërë simptomash, dhe në 21 për qind të pacientëve skuqja ishte e vetmja simptomë.

Janë vërejtur katër lloje të ndryshimeve të lëkurës të shoqëruara me koronavirus.

Lezione në gishtërinjtë e këmbëve

Në disa pacientë, lezionet në formë flluskave të kuqe shfaqen në gishtat e këmbëve. Brenda një jave, dy pas paraqitjes, ngjyra ndryshon shtesë, dhe pas një kohe ato zhduken vetvetiu.

Kjo simptomë ndodhi më së shumti tek adoleshentët dhe të rinjtë që nuk kishin ndonjë simptomë tjetër ose kishin vetëm simptoma të lehta të COVID-19.

Sipas studimit, duket se kjo simptomë nuk shfaqet në fillim të infeksionit, por rreth 30 ditë më vonë.

Skuqje makulo-papulare

Është një skuqje që shfaqet si gunga të vogla në lëkurë, të ngjashme me fruthin. Një studim i 375 pacientëve në Spanjë zbuloi se 47 për qind e pacientëve me ndryshime të lëkurës të lidhura me COVID kishin këtë lloj skuqjeje. Këta pacientë zakonisht kishin simptoma më të rënda të sëmundjes.

Skuqja makulo-papulare zgjati midis shtatë dhe 18 ditë te pacientët me COVID-19 dhe ndodh rreth 20 deri në 36 pas infeksionit, shkruan The Conversation.

Urtikaria

Kjo simptomë mund të njihet nga ndryshimet e ngritura të pllakave në sipërfaqen e lëkurës ose një skuqje në formën e njollave të kuqe. Ajo është më e zakonshme në pacientët e moshës së mesme, dhe pacientët me këtë simptomë zakonisht kishin simptoma më të rënda të sëmundjes.

Lezione vezikulare

Në trup, ato manifestohen në formën e flluskave transparente të mbushura me lëng, të ngjashme me ato që shihen te dhentë.

Ky ndryshim i lëkurës në pacientët e infektuar me koronavirus ishte më pak i zakonshmi dhe në studimin e përmendur spanjoll, ato u vunë re në nëntë për qind të pacientëve.

Sipas të dhënave të mëparshme, duket se kjo simptomë shfaqet kryesisht te pacientët me simptoma më të lehta dhe shfaqet rreth 14 ditë pas infektimit.

nga kategoria