Ashtu siç pritej, Lëvizja Vetëvendosja e Albin Kurtit u rendit partia e parë në votime me 49.9 % të votave të fituara

e postuar më at 12:57
144 0

Ashtu siç pritej, Lëvizja Vetëvendosja e Albin Kurtit u rendit partia e parë në votime me 49.9 % të votave të fituara. Pas çertifikimit të rezultateve zgjedhore duhet brenda 30 ditësh të bëhet kostituimi i Kuvendit.

Komisioni Qendror i Zgjedhjeve shpalli rezultatet përfundimtare të zgjedhjeve të parakohshme të 14 shkurtit, duke e shpallur kështu fituese të zgjedhjeve Lëvizjen Vetëvendosja me 49.9 % të votave të fituara. E dyta renditet PDK me 16.9 %. LDK me 12.64 % renditet partia e tretë. AAK fitoi 7.07%. Lista Srpska ka fituar 10 vendet e rezervuara në parlamentin e Kosovës, ndërsa 10 vende u takojnë pakicave jo serbe.

Sipas KQZ-së pjesëmarrja në zgjedhje ishte 48%, apo mbi 800 mijë votues. Sipas renditjes së vendeve në parlament, Lëvizja Vetëvendosja ka siguruar 58 deputetë. Partia Demokratike e Kosovës 19 deputetë. Lidhja Demokratike e Kosovës 15 deputetë, Aleanca për Ardhmërinë e Kosovës 8 deputetë. Lista Srpska ka siguruar 10 vendet e rezervuara për ta, ndërsa 10 deputetë janë siguruar nga radhët e pakicave jo serbe.

Kryetarja e KQZ-së Valdete Daka tha se pas shpalljes zyrtare të rezultateve, partitë politike apo kandidatët kanë të drejtë ankese në Panelin Zgjedhor për Ankesa dhe Parashtresa brenda 24 orëve. Pas PZAP-së, ankesa mund të bëhen edhe në Gjykatën Supreme. Ngritja e ankesave eventuale mund të shtyjnë edhe më tej çertifikimin e rezultateve të zgjedhjeve, proces ky që i hap rrugën afatit të ri ligjor për konstituimin e Kuvendit të Kosovës.

J X

nga kategoria